• fi
Etusivu | Referenssit | MOF

Clean Waters Toteuttaa Vapon tärkeää kehitysprojektia

Clean Waters johtaa turvetuotantoalueilta poistuvan veden määrän minimoimiseen tähtäävää Vapon MOF-projektia (Minimum Out Flow).

- Se alkoi meidän kehitysprojektinamme, mutta totesimme melko pian, että rationaalisin ratkaisu syntyy kun Clean Waters vetää projektin. Heillä on vahvan erikoisosaamisen lisäksi tarvittavaa projektiosaamista, Vapo Turvetuotteet liiketoiminta-alueen liiketoimintajohtaja Pasi Koivisto sanoo.

MOF-projekti tutkii tekniikoita, joilla pystytään vähentämään turvetuotantoalueilta niiden alapuolisiin vesistöihin poistuvan veden määrä minimiin. Käytännössä tähän pyritään pidättämällä vettä turvetuotantoalueen sisällä veden kierrättämisen, allasrakenteiden ja haihduttavien kasvien keinoin.

- Menetelmiä testataan tänä kesänä neljässä kohteessa. Onnistuessaan tämä tuo vanhoja tekniikoita yhdistämällä jotain ihan uutta, Koivisto sanoo.

- Olemme vesistöihin kohdistuvan kuormituksen ehkäisemisessä mainettamme parempia, mutta siihen liittyy yhä haasteita. Jos nämä menetelmät saadaan toimimaan, esimerkiksi alapuolisiin vesistöihin joutuvan kiintoaineen määrä pienenee oleellisesti.

- Vapolla on ollut tätä osaamista jo vuosia, mutta tieto on ollut hajaantunutta. Sitä ei olla osattu kerätä eikä käyttää mallintamiseen. Clean Waters kokoaa osaajat yhteen paikkaan. Mallinnusosaamisen ansiosta vuosikymmenien aikana kertynyt tieto saadaan nyt käyttöön, mikä mahdollistaa osaamisen viemisen myös turvetuotannon ulkopuolelle, Koivisto miettii.

Vesienkäsittelyosaaminen onkin siirrettävissä myös muiden maankäyttömuotojen avuksi.

- Onko kyseessä sitten metsäojitus, hulevedet tai maatalousvesi, luonnonmukaisilla puhdistusmenetelmillä niihin kaikkiin voidaan vaikuttaa. Kun Clean Watersilla on tohtoritason vesi- ja kemiaihmisiä, he pystyvät tarvittaessa perehtymään asioissa hyvin syvälle.

 Vapo Turvetuotteet liiketoiminta-alue käyttää Clean Watersin asiantuntemusta jatkuvana palveluna. Koivisto kokee, että järjestely on helpottanut elämää konsernissa.

- Aiemmin piti aina kysyä asiantuntija-apua monelta ihmiseltä erikseen. Nyt on yksi numero, johon voi antaa ongelman ja sieltä löytyy se henkilö, joka osaa vastata. Meillä on turvetuotteiden puolella toki vankka osaaminen, mutta heti kun siirrytään erityisosaamisalueelle, jolla biologien ja vesi-ihmisten pitää puhua keskenään, Clean Watersin palvelu totta kai auttaa meitä.

Tuotekehitysprojektin lisäksi Clean Waters toteuttaa Vapo Turvetuotteet liiketoiminta-alueelle kahta muutakin vaativaa projektia, joihin liittyvät pitkälle kehittyneet käsittelyjärjestelmät.

Jaa sivu: